Noutati legislative

1. Noi masuri de relaxare incepand cu data de 1 iulie 2021

– Prin Hotararea Guvernului nr. 678/2021 au fost adoptate o serie de masuri de relaxare in contextul pandemiei COVID-19, acestea urmand a intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2021;

– Printre masurile de relaxare, mentionam:

  • Competitiile sportive se vor putea desfasura, atat in spatiile deschise, cat si in spatiile inchise, cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Competitiile sportive se pot desfasura cu participarea spectatorilor peste 50% din capacitatea maxima a spatiului si pana la capacitatea maxima a spatiului, doar pentru persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare.
  • Organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, precum si cu purtarea mastii de protectie, doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Participarea unui numar mai mare de 2.500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafete de 1 mp pentru fiecare persoana, precum si cu purtarea mastii de protectie este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber vor putea avea loc cu participarea a cel mult 30 persoane care nu locuiesc impreuna.
  • Evenimentele private (nunti, botezuri) se pot realiza cu un numar de participanti de maximum 300 de persoane in interior si cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare, participarea fiind permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in interior si de maximum 200 de persoane in exterior, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie; Un numar de participanti mai mare de 150 de persoane in interior si mai mare de 200 de persoane in exterior, este permis, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Se permite organizarea de conferinte cu un numar de participanti mai mare de 150 de persoane in interior, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare persoana, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase este permisa pâna la capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 5,00-2,00.
  • Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora este permisa pâna la capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 5,00-2,00, doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati, in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

2. S-a modificat Regulamentul privind accesul spectatorilor la evenimentele sportive

In data de 17 iunie 2021 a intrat in vigoare Ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului tineretului si sportului nr. 395/930/2021 prin care a fost modificat Ordinul comun nr. 310/708/2021 in ceea ce priveste Regulamentul privind accesul spectatorilor la evenimentele sportive;

– Regulamentul stabileste regulile privind organizarea evenimentelor sportive in aer liber, dar si in spatii inchise;

– Ca regula de baza, pot participa la astfel de evenimente sportive persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV- 2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

 

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai&Co. Business Lawyers.

Click here for all the legal updates.