Noutati legislative 13-17 septembrie

Au fost modificate conditiile de participare la activitati in contextul pandemiei COVID-19

  • Actul normativ este Hotararea nr. 990/2021 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la HG nr. 932/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 10 septembrie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • A fost introdusa obligatia prezentarii certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (certificatul verde) inaintea participarii la activitati pentru dovedirea urmatoarelor situatii:

(i) vaccinarea impotriva virsului SARS-CoV-2 si trecerea intervalului de 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

(ii) prezentarea unui test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 ore;

(iii) prezentarea unui test negativ antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore;

(iv) vindecarea dupa infectarea cu virusul SARS-Cov-2, daca persoana se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara infectarii.

  • Organizatorii/Operatorii economici care desfasoara activitati au obligatia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind sectiunea «Verificare reguli interne» din aplicatia mobila «Check DCC» pentru verificarea autenticitatii, valabilitatii si integritatii certificatului, fara a se retine niciun fel de date sau informatii din certificatul verificat.

Printre masurile luate prin aceasta hotarare mentionam:

i. Se permite participarea la spectacole, concerte, festivaluri sau evenimente culturale cu un numar mai mare de 2500 de spectatori si la competitii sportive in spatii inchise sau deschise pana la capacitatea maxima a spatiului doar persoanelor vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

ii. In spatiile inchise sau deschise, competitiile sportive se pot desfasura cu participarea spectatorilor pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1m intre persoane si cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori.

iii. Organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si sunt interzise la depasirea incidentei de 6/1.000 de locuitori.

iv. Organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori.

v. La nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie. Activitatile sunt interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

vi. La nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori, organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie.

vii. Se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc impreuna.

viii. Se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna. Activitatile sunt interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

ix. Se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in exterior sau de maximum 100 de persoane in interior in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea normelor de protectie sanitara. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu sunt luate in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani.

x. Se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri) cu un numar de participanti de maximum 200 de persoane in interior si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana in judetele/localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Activitatile sunt interzise la nivelul judetelor/localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

xi. Se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in interior si de maximum 200 de persoane in exterior.

xii. Se permite organizarea de conferinte cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in interior, cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii, daca incidenta cumulata la 14 zile in judet/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori.

*****

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai & Co. Business Lawyers.

For all the legal updates, click here.