Noutati legislative 

1.Formularul declaratiei unice a fost aprobat

 • Declaratia unica a fost adaptata ultimelor modificari fiscale intervenite si a fost publicata prin Ordinul nr. 2127/2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”;
 • Principalele modificari vizeaza
  • veniturile obtinute din inchirierea camerelor in scop turistic,
  • stabilirea si declararea impozitului pe veniturile realizate din strainatate in calitate de membri in consilii de administratie/directorate/consilii de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor sau orice alte activitati desfasurate in functii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori de venit care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania.
  • declararea taxelor pentru indemnizatii pentru profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe.
 • Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai, insa intrucat ANAF a publicat si formularul electronic, persoanele fizice pot depune deja formularul.

2. Starea de alerta a fost prelungita cu inca 30 de zile

 • Incepand cu data de 8 ianuarie 2022, starea de alerta a fost prelungita cu inca 30 de zile pe intreg teritoriul Romaniei, prin Hotararea de Guvern nr. 34/2022;
 • Una dintre masurile cele mai importante adoptate prin aceasta hotarare o reprezinta instituirea masurii de protectie sanitara ce consta in purtarea mastii de tip medical sau FFP2 in toate spatiile inchise si deschise;
 • Totodata, s-a revenit la introducerea restrictiilor in functie de incidenta inregistrata la nivel de localitate, cum ar fi: (i) restaurantele si cafenelele (interior si terase) sunt vizate de pragul de pana la 3 la mia de locuitori; (ii) alte afaceri, cum ar fi, spectacolele in aer liber, salile de fitness, cinematografele s.a. sunt vizate de pragul de 1 la mia de locuitori.

 

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai & Co. Business Lawyers.

For all the legal updates, click here.