Noutati legislative

1.Legea insolventei a fost substantial modificata

  • Modificarile au fost aduse de Legea nr. 216/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si a altor acte normative, dintre care mentionam mai jos pe cele mai importante.
  • Legea insolventei se va aplica acum si profesiilor liberale, cu exceptia notarilor si executorilor judecatoresti;
  • Este instituit mecanismul avertizarii timpurii, prin care profesionistii sunt alertati de catre organul fiscal cu privire la neexecutarea unor obligatii si le sunt puse la dispozitie gratuit informatii cu privire la solutiile de redresare prevazute de lege prin intermediul unei pagini de internet.
  • Procedura numirii mandatarului ad-hoc a fost abrogata si inlocuita de procedura acordului de restructurare, prin care debitorul aflat in dificultate poate propune un acord de restructurare, intocmit de catre administratorul restructurarii sau de debitor cu asistenta administratorului restructurarii. Practic, administratorul restructurarii este contactat de catre debitor dintre practicienii in insolventa activi, in vederea intocmirii acordului de restructurare. Acest acord va fi aprobat prin vot de catre creditorii ale caror creante sunt afectate, urmand apoi, ca debitorul sa se indrepte cu o cerere la instanta competenta de confirmare a acordului de restructurare. In masura in care acordul de restructurare este confirmat de instanta de judecata, debitorul isi va restructura activitate in conformitate cu prevederile acestuia. Procedura va fi inchisa prin pronuntarea unei hotarari de inchidere de catre instanta judecatoreasca.
  • Tot in domeniul prevenirii starii de insolventa, a fost modificata si procedura concordatului preventiv. Astfel, procedura de concordat preventiv va putea fi deschisa si la cererea unuia sau mai multor creditori care detin o creanta certa si lichida, cu conditia obtinerii acordului prealabil debitorului aflat in dificultate. O modificare importanta vizeaza suspendarea executarilor silite indreptate impotriva debitorului, care, pana acum, se suspendau provizoriu la cererea debitorului. In prezent, executarile silite se suspenda de drept sau acestea nu incep, indiferent de natura creantei, pe o perioada de 4 luni. Pe parcursul duratei suspendarii se va suspenda si cursul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita. Mai multe modificari vizeaza negocierea, votarea si omologarea planului de restructurare.

 2. Modificari importante in Codul Fiscal

  • Actul normativ ce aduca modificari Codului Fiscal este Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.
  • Printre cele mai importante modificari, mentionam majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%;
  • A fost modificata conditia privind cuantumul veniturilor pe care o persoana juridica romana le obtine pentru a fi catalogata drept microintreprindere – de la 1.000.000 euro cat era pana acum, la 500.000 euro. Astfel, pentru a se incadra in categoria microintreprinderilor, o persoana juridica trebuie sa realizeze venituri in cuantum de cel mult 500.000 euro pana la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.
  • Cu privire la microintreprinderi, au mai fost introduse si alte trei conditii, respectiv:

(i) societatea trebuie sa fi realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

(ii) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

(iii) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea acestor conditii.

  • Nu pot beneficia de dispozitiile aplicabile microintreprinderilor persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniul jocurilor de noroc si persoanele juridice care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
  • De mentionat este ca impozitul pe microintreprinderi devine optional, iar cuantumul acestuia va fi de 1% pe venitul microintreprinderilor cu cel putin un angajat.
  • TVA-ul in HoReCa va creste de la 5% la 9%.
  • Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.
  • Contribuabilii care obtin venituri din chirii au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal.
  • Modificarile vizeaza si PFA-urile, precum si persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, intreprinderi familiale sau individuale. Astfel, persoanele pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
  • S-a modificat baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de venituri, cum ar fi: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, activitate sportiva, din investitii, din chirii, din asocieri cu persoane juridice etc. Baza de calcul va fi aleasa in functie de nivelul veniturilor realizate, existand prevederi speciale pentru fiecare caz in parte.

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai & Co. Business Lawyers.

For all the legal updates, click here.