Noutati legislative 28.09.-05.10.2022

1. Noi obligatii pentru restaurante si firmele de catering

  • Conform unui nou ordin publicat de ANPC nr. 201/2022 ce va intra in vigoare in 20 decembrie 2022 se instituie noi obligatii de informare a consumatorilor cu privire la informatiile privind produsele finite/mancarurile preparate si/sau oferite spre comercializare pentru consumul pe loc sau la domiciliu de catre unitatile de restauratie colectiva;
  • Indicarea informatiilor privind tipul si cantitatea ce depaseste 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mancarii furnizat/e de unitatile de restauratie colective, a declaratiei nutritionale, precum si a aditivilor utilizati se face astfel incat informatiile sa fie disponibile si accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mancari sau, in cazul comercializarii la distanta, inainte de finalizarea comenzii;
  • Informatiile privind declaratia nutritionala trebuie sa cuprinda valoarea energetica si cantitatile de grasimi, de acizi grasi saturati, de zaharuri si de sare.
  • Informatiile trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou/meniu.
  • Daca produsele finite/mancarurile furnizate de unitatile de restauratie colective sunt oferite spre vanzare in mai multe locuri diferite in cadrul aceleiasi unitati, aceste informatii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
  • Pentru produsul finit/mancarea furnizat/a de unitatile de restauratie colective oferit/a spre vanzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanta, informatiile figureaza pe suportul de vanzare la distanta, pe eticheta de pret sau ambalajul de transport, precum si in orice material publicitar.

2. Regimul sanctionator privind sistemul e-Transport a fost amanat din nou pentru 1 ianuarie 2023

  • Conform OUG nr. 132/2022 privind modificarea unor acte normative, a fost amanata din nou aplicarea regimului sanctionator privind sistemul e-Transport, pentru 1 ianuarie 2023;
  • Sistemul e-Transport este obligatoriu de la 1 iulie 2022, insa regimul sanctionator a fost amanat pentru a se permite familiarizarea operatorilor economici cu acest sistem;
  • O alta modificare adusa de aceasta ordonanta vizeaza extinderea categoriei persoanelor ce au drept de control, sens in care si ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei romane vor avea dreptul sa solicite si sa verifice documentele care insotesc transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai & Co. Business Lawyers.

Click here for all the legal updates.