Pe fondul conflictului militar din Ucraina, in ultimele zile au fost adoptate o serie de acte normative care sa vina in sprijinul refugiatilor de pe teritoriul Romaniei.

 1. Sprijin si asistenta umanitara acordata de statul roman refugiatilor din zona conflictului armat din Ucraina
 • Cetatenii straini si apatrizii, care provin din Ucraina si intra in Romania si care nu solicita o forma de protectie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, beneficiaza in cadrul taberelor temporare de cazare si asistenta umanitara sau in alte locatii de cazare de asigurarea urmatoarelor utilitati de prima necesitate pe perioada stationarii temporare: hrana, imbracaminte, materiale de igiena personala, asistenta medicala primara si tratament, asistenta medicala de urgenta, precum si asistenta medicala si tratament gratuit in cazurile de boli acute sau cronice care le pun viata in pericol iminent si de dreptul de a fi inclusi in programele nationale de sanatate;
 • Aceste persoane beneficiaza de aceleasi servicii medicale ca asiguratii romani, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si de medicamente, materialele sanitare, dispozitivele medicale si serviciile cuprinse in programele nationale de sanatate curative;
 • Cetatenii din Ucraina nu au obligatia de a completa formularul digital de intrare in Romania;
 • Actul normativ care a introdus aceste masuri este Ordonanta de urgenta nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, ce a intrat in vigoare de la 27 februarie 2022.
 1. Din 25 februarie, persoanele care sosesc in Romania din Ucraina pe caile terestre sunt exceptate de la masura carantinei, conform Hotararii CNSU nr. 9/2022 pentru completarea Hotararii CNSU nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a masurii carantinei asupra persoanelor.
 2. Masuri de sprijin si pentru solicitantii de azil, introduse pe fondul situatiei din Ucraina
 • Solicitantul de azil beneficiaza la cerere de hrana in limita sumei de 20 de lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 135 de lei/persoana/sezon vara si de 200 de lei/persoana/sezon iarna si de alte cheltuieli, in limita sumei de 12 lei/persoana/zi, reprezentand cheltuieli cu transportul local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si intretinere, cheltuieli cu produse de igiena personala;
 • Actul normativ care a introdus aceste modificari este Hotararea de Guvern nr. 277/2022 pentru modificarea art. 55 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1251/2006 si a intrat in vigoare in 27 februarie 2022.
 1. Mai multe informatii despre drepturile si accesul cetatenilor ucraineni in Romania pot fi gasite aici.
 2. O derogare  a fost introdusa pentru intrarea pe teritoriul Romaniei a animalelor de companie din Ucraina:
 • Animalele care indeplinesc conditiile de introducere in UE (identificat, vaccinat, cu/sau fara titrul de anticorpi) li se va permite intrarea;
 • Pentru animalele care nu sunt identificate corespunzator cu microcip/tatuaj si/sau nu sunt vaccinate impotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabila, persoana responsabila va completa un formular de localizare.

Pentru mai multe detalii privind implementarea si aplicarea actelor normative, nu ezitati sa contactati Mihai & Co. Business Lawyers.

Check here to access the previous legal updates.