In data de 27 iulie 2020 a intrat in vigoare Legea nr. 151/2020 care modifica si completeaza Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), aceasta redefinind si acordand noi valente notiunii de discriminare din cadrul relatiilor de munca.
Un principiu fundamental in cadrul relatiilor de munca este acela al egalitatii de tratament fata de toti salariatii, dar si fata de angajatori. Legea nr. 151/2020 vine si ofera un cadru mai amplu si detaliat in vederea aplicarii acestui principiu in conditii optime atat pentru salariati, cat si pentru angajatori, inclusiv prin introducerea unor notiuni noi ca hartuirea, discriminarea prin asociere sau fapta de victimizare.
Noi criterii privind aprecierea asupra unui caz de discriminare
Ca regula generala, Legea nr. 151/2020 care a modificat Codul Muncii interzice orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata. Noile criterii introduse prin Legea nr. 151/2020 in vederea aprecierii asupra unui caz de discriminare, in plus fata de prevederile anterioare din codul Muncii, apar ca fiind criterii ce tin de cetatenie, limba, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, apartenenta la o categorie defavorizata.
Formele discriminarii
Foarte importanta este si modificarea ce stabileste, cu caracter de noutate, trei forme ale discriminarii, respectiv:
– hartuirea;
– discriminarea prin asociere;
– fapta de victimizare.
Subiectul hartuirii la locul de munca a facut obiectul mai multor dezbateri, existand in prezent si un proiect legislativ privind hartuirea morala la locul de munca, neintrat inca in vigoare.
Conform noilor modificari insa, hartuirea consta in orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile enumerate mai sus avand ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si ducand la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor, ofensator.
Discriminarea prin asociere consta in orice act sau fapta de discriminare savarsita impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor aratate, este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane.
Prin introducerea faptei de victimizare ca forma a discriminarii, legea sanctioneaza orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.
Se sanctioneaza, de asemenea, si se considera discriminare orice comportament care consta in a dispune, scris sau verbal, unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare, care are la baza unul dintre criteriile enumerate mai sus impotriva uneia sau mai multor persoane.
Legea nr. 151/2020 a stabilit si un caz in care fapta de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta in privinta unui loc de munca nu constituie discriminare daca prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respectiva este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinate, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale.
Sanctiuni
Ca in cazul oricarei dispozitii legale ce introduce obligatii in sarcina destinatarilor, trebuie sa fim atenti la sanctiunile impuse in cazul nerespectarii acestora. In acest caz, sanctiunea consta in amenda intr-un cuantum de la 1000 lei la 20.000 lei.
*****