Asa cum aratam intr-un articol anterior, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative (“OUG nr. 92/2020”), angajatorii pot solicita decontarea veniturilor salariatilor care ies din somaj tehnic, pentru o perioada de trei luni.

Pot beneficia insa angajatorii de masurile active de sprijin prevazute de OUG nr. 92/2020 in cazul in care angajatii intra in concediu de odihna?

Din coroborarea prevederilor art. I alin. 1 din OUG nr. 92/2020 cu modelul „Listei persoanelor pentru care se solicita decontarea”, care la coloana a VIII-a intitulata „Numarul de ore efectiv lucrate” si pentru care exista mentiunea de completare „cu numarul de ore efectiv lucrate in luna pentru care se solicita decontarea sumei prevazute de art. I alin 1 din OUG nr. 92/2020, inclusiv orele aferente concediului de odihna efectuat”, rezulta ca suma solicitata de angajator este rezultatul aplicarii a 41,5% la salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, insa proportional cu timpul lucrat.

In opinia transmisa de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, masurile active de sprijin prevazute de OUG nr. 92/2020 sunt aplicabile si in situatia in care angajatii beneficiaza de concediu de odihna, zile libere platite sau au programul redus de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, conform prevederilor art. 52 alin. 3 din Codul Muncii.

Prin urmare, angajatorii beneficiaza de masurile active de sprijin prevazute de OUG nr. 92/2020 in cazul angajatilor care intra in concediu de odihna, ori  in cazul angajatilor care beneficiaza de zile libere platite sau program redus.

O alta intrebare pe care am adresa-o Ministerul Muncii si Protectiei Sociale este daca angajatorii pot obtine ajutor financiar in temeiul OUG nr. 92/2020 pentru angajatii cu care au incheiate contracte cu norma partiala. Mai pot beneficia angajatorii de masurile active in aceasta situatie sau masurile de sprijin se aplica doar in cazul contractelor cu norma intreaga?

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale apreciaza ca masura decontarii se aplica pentru fiecare angajat pentru care angajatorul indeplineste conditiile referitoare la suspendarea Contractelor Individuale de munca, indiferent daca contractul este cu norma intreaga sau cu norma partiala, proportional cu timpul efectiv lucrat de respectivul angajat.

Pentru mai multe detalii cu privire la acest subiect, nu ezitati sa contactati Mihai & Co Bussiness Lawyers.

*****

 

Photo by Jason Blackeye on Unsplash