Comunicat ICCJ
Deschiderea si utilizarea unui cont pe o retea de socializare folosind datele personale ale altei persoane constituie infractiune
Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in sedinta din 25 ianuarie 2021 prin Decizia nr. 4/2021 ca fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare deschisa publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane si introducand date personale reale care permit identificarea acesteia, intruneste doua dintre cerintele esentiale ale infractiunii de fals informatic prevazuta in art. 325 din Codul Penal, respectiv cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa fie realizata fara drept si cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa aiba ca rezultat date necorespunzatoare adevarului.
Art. 325 din Codul Penal stabileste ca fapta de a introduce, modifica sau sterge, fara drept, date informatice ori de a restrictiona, fara drept, accesul la aceste date, rezultand date necorespunzatoare adevarului, in scopul de a fi utilizate in vederea producerii unei consecinte juridice, constituie infractiunea de fals informatic si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Astfel, potrivit comunicatului ICCJ, in masura in care sunt indeplinite toate cerintele esentiale ale infractiunii de fals informatic, fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare folosind numele si datele personale reale ale altei persoane va putea fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Considerentele deciziei nu au fost inca redactate. Decizia devine obligatorie de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.