Incepand cu 1 ianuarie 2020 furnizarea serviciilor de telefonie mobila, pentru care plata se face in avans, se realizeaza numai după ce furnizorul acestor servicii a colectat datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM, ca urmare a modificarii OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice prin OUG nr. 62/2019. Cu alte cuvinte, asa numitele cartele SIM prepay nu vor mai putea fi achizitionate si utilizate anonim. 

Atunci cand datele cu caracter personal ale utilizatorului final al cartelei #SIM vor fi colectate in format electronic, se va transmite furnizorului de servicii de telefonie mobila şi o copie a actului de identitate în vederea verificarii corectitudinii acestor date. Copia actului de identitate va fi stearsa sau, după caz, se distrusa de catre furnizor in cel mult 30 de zile de la data colectarii. 

De asemenea, incepand cu data de 1 septembrie 2020 este interzisa furnizarea serviciilor de telefonie mobila prin intermediul cartelelor SIM prepay ai caror utilizatori finali nu au pus la dispozitia furnizorului acestor servicii datele de identificare.