Garantarea platilor prin bilete la ordin si cecuri

Legea nr. 58/1934 si Legea nr. 59/1934 reglemeneaza CEC-ul, Cambia si Biletul la Ordin ca fiind instrumente de plata apte de a fi folosite drept garantii ce pot creste sansele si eficienta cu care sunt obtinute sumele datorate de debitori in cazul in care apar diverse impedimente la plata. Intrucat sunt mai des folosite, Biletele la Ordin si CEC-urile merita o atentie sporita.

Instrumentul de plata primeste un numar si o serie fiind astfel foarte usor de identificat si individualizat banca emitatoare a instrumentului de plata in discutie.

Completarea Biletului la Ordin si/sau a CEC-ului trebuie sa se faca cu respectarea in totalitate a prevederilor legale pentru a evita orice risc de anulare a acestora

Un element esential pentru valabilitatea si eficacitatea instrumentului de plata este acela al semnaturii debitorului, respectiv a reprezentantului legal al societatii emitatoare.

In practica, in vederea garantarii sumelor datorate prezente sau viitoare, debitorii pot inmana Bilete la Ordin sau CEC-uri cu toate rubricile necesare completate integral sau cu rubrici “in alb”.

In cazul in care instrumentul de plata este completat in integralitate trebuie respectate toate datele si informatiile inserate, inclusiv data la care plata efectiva trebuie sa aiba loc. Pe de alta parte, in cazul instrumentelor de plata  “in alb”, oferite prin excelenta ca garantii, acestea vor fi completate si depuse la banca pentru decontare conform intelegerii stabilite intre parti referitoare la sumele garantate si conditiilor in care garantia va fi utilizata.

Avalul. Plata Biletului la Ordin sau a CEC-ului poate fi garantata printr-un aval pentru intreaga suma sau numai pentru o parte din ea, de catre un tert sau chiar de persoana care a semnat instrumentul de plata.

Avalul este socotit ca rezulta din simpla semnatura a avalistului pusa pe instrumentul de plata. Conform prevederilor legale, avalistul este tinut in acelasi mod ca si persoana pentru care a dat avalul, obligatia sa fiind valabila chiar si in cazul in care obligatia pe care a garantat-o ar fi nula pentru orice alt motiv decit un viciu de forma, instrumentul de plata fiind un act de sine statator.

Odata ce avalistul plateste, el dobandeste drepturile rezultand din instrumentul de plata impotriva persoanei pentru care a garantat.

In cazul in care CEC-ul este refuzat la plata, sanctiunile pot fi inclusiv de ordin penal:

  • Societatea emitenta va intra in interdictie bancara;
  • Persoana care emite CEC-ul poate fi pedepsit cu inchisoare de la 3 la 15 ani;
  • Activitatea societatii va fi afectata, aceasta nemaiputand emite alte instrumente de plata si nemaiputand contracta credite bancare in conditii facile;
  • In cuprinsul art. 244 Cod penal nu este prevazuta nicio dispozitie speciala referitoare la emiterea de cecuri fara acoperire. Cu toate acestea, dispozitiile art. 84 pct. 2 din Legea nr. 59/1934, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 187/2012, prevede:

 

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni pana la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte:

  1. emiterea unui cec fara a fi avut autorizarea trasului;
  2. emiterea unui cec fara a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea in tot ori in parte de disponibilul avut mai inainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
  3. emiterea unui cec cu data falsa sau caruia ii lipseste unul dintre urmatoarele elemente esentiale:
  4. a) denumirea de cec;
  5. b) suma de bani ce trebuie platita;
  6. c) numele trasului;
  7. d) data emiterii cecului;
  8. e) semnatura prevazuta la art. 11;
  9. emiterea unui cec cu incalcarea prevederilor art. 6 alin. 3.

 

Avantajele utilizarii Biletelor la Ordin sau a CEC-urilor:

  • Permit executarea silita fara initierea vreunei proceduri prelabile sau a unui proces in fata instantelor, acestea fiind titluri executorii;
  • Timpul de recuperare a sumelor datorate este unul scurt prin comparatie cu un durata de finalizare a oricarui proces in instanta;
  • Sunt utile atat in cazul platii datoriilor, cat si ca mijloace de garantie pentru recuperarea banilor. 

 
unsplash-logoValentin