Dupa ce CSM a intervenit si a stabilit ca cererile de incuviintare silita vor fi solutionate de catre judecatori pe perioada de urgenta, de cateva zile se pune intrebarea daca pot fi executate silit sumele primite de catre angajati cu titlu de somaj tehnic sau indemizatie pentru zile libere conform Legii 19/2020.

Stim ca sunt multe informatii de procesat in aceasta perioada asa ca incercam sa spunem concluzia pe scurt:

  • Indemnizatia de somaj tehnic acordata conform OUG 30/2020 poate fi poprita numai pentru sume datorate de catre angajat care reprezinta obligatii de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale (conform art. 729 alin. (4) si (5) din Codul de procedura civila.
  • Indemnizatia pentru zilele libere acordate parintelui conform Legii 19/2020 poate fi poprita pana la ½ din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si apana la 1/3 pentru orice alte datorii (conform art. 729 alin (1) si (3) din Codul de procedura civila.
  • Creantele bugetareconform OUG 29/2020 executarea silita a creantelor bugetare se suspenda sau nu incepe (decat daca creanta provine dintr-o hotarare judecatoreasca in materie penala). Ele vor fi reluate dupa 30 de zile de la incetarea starii de urgenta. Adica popririle venite de la ANAF se suspenda sau nu se infiinteaza si angajatorul este cel care trebuie sa tina cont de asta.

Pentru orice alte detalii echipa noastra va sta la dispozitie.