.. de aceasta data cu vesti bune, daca Presedintele Romaniei va promulga Proiectul de lege adoptat ieri, 10 iunie 2020, de catre Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Proiectul de Lege are in vedere simplificarea procedurii de depunere a declaratiei privind beneficiarul real prin:

  1. eliminarea obligatiei anuale de depunere a declaratiei si inlocuirea cu obligatia de depunere ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in termen de 15 zile de la data intervenirii modificarii;
  2. exceptarea de la obligatia de depunere a persoanelor juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand aceștia sunt singurii beneficiari reali, a regiilor autonome, companiilor și societatilor nationale, precum și a societatilor detinute integral sau majoritar de stat.

In cazul persoanelor juridice constituite din persoane fizice Oficiul National al Registrului Comertului (“ONRC”) este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societatilor pe baza documentelor care insotesc cererea de inmatriculare sau pe baza evidentelor detinute in cazul societatilor deja inmatriculate.

In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a acestei noi legi, societatile deja inregistrate, cu exceptia celor prevazute la punctul 2 de mai sus, depun, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, tinut de ONRC, o declaratie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.

Desi in forma adoptata de catre Senat fusesera luate in considerare si asociatiile si fundatiile, care sunt supuse aceleiasi obligatii de depunere a declaratiei privind beneficiarul real in continuare, in forma transmisa spre promulgare nu se mai regaseste nicio referinta.

Chiar si in aceasta forma, se estimeaza ca 95% dintre societatile deja inmatriculate nu vor mai trebui sa depuna declaratia privind beneficiarul real.

*****

UPDATE: In Monitorul Oficial nr. 588 de astazi, 06.07.2020, a fost publicata Legea nr. 108/2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2020. Modificarile despre care vorbeam mai sus intra in vigoare peste 3 zile.