Noi optiuni de plata in raport cu obligatia de angajare a persoanelor cu handicap

In Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020 a fost publicata Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap in vigoare din data de 24 august 2020, prin care se modifica obligatiile autoritatilor si institutiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private, in cazul in care opteaza sa nu angajeze persoane cu handicap.

In intelesul Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap, sunt acele persoane carora, datorita unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.

Ca urmare a ultimelor modificari au fost introduse doua alternative de plata pentru persoanele publice sau private care au cel putin 50 de angajati si care nu angajeaza persoane cu handicap in procentul stabilit de lege, respectiv:

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a), sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.

Astfel, autoritatile si companiile vor putea utiliza 50% din taxa pentru achizitia de produse si servicii realizate de catre persoanele cu dizabiltati in atelierele proprii.

Precizam ca potrivit art. 78 din Legea 448/2006 autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel puĊ£in 4% din numarul total de angajati. Ceea ce insemna ca, la depasirea pragului de 50 de angajati, numarul angajatilor cu dizabilitati trebuie sa fie de minimum 2 pentru ca angajatorul sa nu fie obligat sa plateasca una din taxele prevazute mai sus.

*****